Ragarda!
Hozzávalók 4 személyre:
Kell hozzá köröm, fül, bőrnyesedék, fokhagyma, meg minden
egyéb hozzávalók, az egészet jól összefőzzük, majd tányérba merve lehűtjük, azt
megesszük. Na jó, részletezem.
-
sertésköröm, fül, farok, fejhús, bőrke 1,5 kg
-
vereshajma 2 db
-
fokhajma igen sok (kb. egy gerezd híján 20 dkg)
-
egész bors ízlés szerint
-
só
-
libamáj nem kell, amúgy is drága
-
1000
l víz
-
Tiszta konyharuha
Elkészítés menete:
Húslevesszerűen kezdünk a főzéshez, ha lehet, ezt még lassabban
készítsük el (kb. két év, 1000
l víz). Gyakorlatilag teljesen szét kell főzni a húst,
amíg szinte magától leválik a csontról. A benne főtt anyagokat külön tálra
kiválogatjuk, a főzőlevet kanállal lezsírozzuk majd átszűrjük, lehetőleg
konyharuhán keresztül. Amikor ezzel a munkafázissal végeztünk, egy kupica
pálinkát hajítsunk be (de cák óvatoszan). A zsírtalanításra azért van szükség,
mivel a megdermedt zsír nem áttetsző, így bármi is rejtőzhet a zsír alatt a
tányérban. Akár még kapros tejfölös tökfőzelék is. (brrr)
A húsleves szerű főzés szó szerint értendő, ne
zöldségeljünk, mert mint mondottam, húsleves szerű főzésről van szó. Érted?!
Intenzívebben ízesítsük, mert a kihűlés és dermedt merevség között a hal… ööö nem
a hal, hanem a hallé, vagy aaa…..ööö…izé..aaa…jaaa a sertéslé, igen, hidegen
veszít az ízeinek erejéből. Ezért érezhetjük úgy, mintha a főztünk sótlan
lenne. Gyakran előforduló hiba, hogy az egyszerre beöntött kocsonyalében
elúsznak az alkotóelemek. A kocsonya formába öntésének sajátos technikája van,
csak több évtizedes rutinnal kivitelezhető hibátlanul - amit most átadok, és
megosztom olvasóimmal. A jelleget adó anyagokat (főtt tojás karika, répa,
zöldpetrezselyem, libamáj még mindig nem), egy kevés kocsonyalével rögzítsük,
majd a dermedést követően öntsük fel színültig, mert a kilógó húscsücskök
megbarnulnak (oxidáció) és megszáradnak (aszalódás), ami rendkívüli étvágyrontó
hatással bír (kb. mint a kapros-tejfölös tökfőzelék brrr). Itt érdekességként
megemlítjük, hogy Szibéria az egyetlen hely, ahol előmelegített tányéron
dermesztik a kocsonyát.
E hibátlan receptet fogadjátok előajándéknak karácsonyra, a
többi a Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozik (de cák óvátoszan!).
Áldott kocsonyát…ööö ….karajcsont.. ja nem! Karácsonyt
kívánok szívből nektek kedveseim! A 2012-es esztendőben (amikor is végeztek a
főzéssel) is tartson meg benneteket a kaporszakállú főszakács egészségben,
szeretetben!
Baráti üdvözlettel, Szonnya asszony.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése