A mai recept apropóját egy hihetetlen gasztrokatarzis ihlette ki belőlem. Gyakorlatilag egy meghatározhatatlan íz- és formavilágú, a fizika törvényeinek ellentmondó, a bőrösödés alatt folyamatosan alakváltásban levő akármit voltam kénytelen elfogyasztani. Te jóóóó Isten!!!
Rágárdá!
Hozzávalók négy személyre:
-
csirke 1 db
-
zsír 8 dkg
-
vöröshagyma 10
dkg
-
zöldpaprika 15
dkg
-
paradicsom 10
dkg
-
fűszerpaprika
-
só
-
tejföl 1,7 dl
-
tejszín 1 dl
A palacsintához:
-
liszt 12 dkg
-
tojás 1 db
-
tej 2 dl
-
víz 1 dl
-
só, cukor
Elkészítés menete:
Szóval. Pörköltalapot készítünk, de mivel az
alapanyag magasabb víztartalmú, és gyenge rostozatú, így a hagyományos sertés
illetve marhahúshoz viszonyítva a hőkezelés időtartama valamint a teljes
felpuhulás jócskán leredukálódik. Úgynevezett együtemű párolást alkalmazunk.
Fontos, mivel a kellő sűrűség és a mártás bevonó képessége ezen áll vagy bukik.
Tehát nincs más dolgunk, minthogy az alap összetevőit lásd zsír, hagyma,
fűszerpaprika (kevesebb, mint a klasszikus pörinél), paradicsom, zöldpaprika
gondosan – a hús hozzáadása nélkül – mintegy 15-20 perc alatt többször zsírjára
pirítva, gyakori folyadékpótlással puhítjuk. Csak ezt követően kerülhet rá a
hús,a mit aztán megsózunk. Észre fogjuk venni, hogy a csirke mennyi levet
enged. Továbbiakban már nem igényel vízrátöltést (májunk viszont annál inkább
kéri a locsolgatást). Fedő alatt lassan készre pároljuk. A már puha melleket,
combokat (hú, micsoda erotikus kép, mi?) az alapból kiemeljük, majd a csontok
eltávolítása során finomra vagdaljuk (na ez a gusztustalan, kérem!). Véletlenül
se daráljuk, bárki is olt minket ilyen hülyeséggel, ugyanis ez nem májkrém! Ha
a leírtak szerint jártunk el, egy igen tartalmas levet kapunk, és a rosszul
berögzült lisztes habarás alkalmazása helyett a tejföllel, tejszínnel való
dúsítás is tökéletes állagot biztosít. Így az étel kalória tartalma is
jelentősen lecsökken. A vagdalékra (micsoda szó...) annyi mártást merünk, hogy
az laza, kenhető tölteléket adjon. Ezt félrehúzzuk a sparheltről* és lássunk
hozzá a palacsintasütéshez.
Na? 10-12 dkg liszthez 1 db tojást számolunk,
hozzáadjuk a tejet, de csak annyit, hogy alig legyen hígabb, mint mikor
galuskát készítünk. Sokkal könnyebb lesz így a masszát csomómentesre kevernünk.
Végül sózzuk, és cukrot is adunk a vízzel tejszínsűrűségűre húzatott tésztához.
Forró serpenyőben, kevés zsíron kisütjük. Ügyeljünk arra, hogy nem szabad túlsütni,
és a macska se sündörögjön a környéken, mert könnyedén megkaparinthatja a félig
már kész ebédünket. Túlsütés által ugyanis könnyen kiszárad és a töltésnél ez
bosszantó problémát okoz (kirepedhet, mint Annácska). A palacsintákat
kiterítjük, és a tölteléket egyenletes vastagságban a felénk közelebb eső
részen eloszlatjuk. Széleit felhajtjuk, majd óvatosan felgöngyöljük.
Tekercseinket az időközben átszűrt, és a tejszín hozzáadásával gazdagított
paprikás mártással, valamint tejföllel és paprika színnel meglocsolva tálaljuk.
Sparhelt: főnév, térben elhelyezkedő mértani
alakzat. Extrém körülmények között a hőmérséklet brutális határait súrolva,
bőrnyesedékek, vagdalékok, töltelékek, belsőségek, szőrök tökéletes
elszenesítésére, pirítására, kozmálására, abálására szolgáló, korát jócskán
megelőző, magas szintű mérnöki és műszaki termék. Puritán háztartások kiemelten
központi szerepét tölti be. Rendszeres karbantartását salaktalanító kalapáccsal
végezzük.
Avanti…
Baráti üdvözlettel kíván jó rottyantást Szonnya asszony!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése